Samen bouwen aan de stad
De gemeente gelooft dat alle plannen er beter van worden als we het samen doen. Misschien gaat u een dakkapel plaatsen, wilt u een monument opknappen of aan de slag met de ontwikkeling van een bedrijfspand? Als u een plan maakt, is het belangrijk dat u mensen in de omgeving erbij betrekt.
De omgeving betrekken noemen we participatie. Participatie is niet altijd verplicht, maar als gemeente vinden we het belangrijk dat er bij plannen goed overleg is met de omgeving. Dat staat ook in het Participatiebeleid. Via deze pagina kunt u lezen wat in uw situatie geldt.
De gemeente wil graag dat u aan participatie doet als u iets wilt veranderen of vernieuwen in de stad. Uw plannen hebben invloed op de omgeving. Met de snelscan participatie kunt u nagaan hoeveel u aan participatie moet doen. Voor sommige plannen is participatie verplicht.
Hoe meer impact uw plan heeft, hoe meer u de omgeving waarschijnlijk moet betrekken. Met de snelscan participatie kunt u nagaan hoeveel u minimaal aan participatie moet doen.
Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.
Welke middelen het meest geschikt zijn, is voor elk plan verschillend. Voorbeelden zijn:
- Een brief om de buurt te infomeren. Op de pagina Handige tools vindt u een voorbeeld.
- Inloopavond met panelen en een whiteboard om vragen op te halen en te beantwoorden (geschikt als u in gesprek wilt gaan om inwoners te informeren).
- Statafelmoment op een drukke, centrale locatie van de omgeving.
- Versturen van een (digitale) enquĂȘte.
- Online peiling om mensen te laten stemmen op een scenario dat de voorkeur heeft.
Er zijn natuurlijk veel andere manieren! De gemeente denkt graag met u mee. U kunt ook meer inspiratie opdoen in de participatieleidraad.