Zijaanzicht van seniorencomplex De Muzieknoot in Nieuwegein

Arie is gelijkvloers gaan wonen

Zolang er niets aan de gezondheid mankeert, oriƫnteren weinig 65-plussers zich op een meer geschikte of kleinere woning. Vaak start die zoektocht pas als er al gebreken of klachten zijn. Maar het is belangrijk om op tijd na te denken over hoe u prettig kunt blijven wonen in de toekomst. Arie* vertelt hoe hij dat heeft ervaren.

Seniorenappartement

In hun oude koopwoning in Wijkersloot werd het traplopen steeds moeilijker. "De wasmachine stond op zolder, dus ik moest 2 trappen op en 2 trappen naar beneden", vertelt Arie. Nu huurt het echtpaar een appartement in De Muzieknoot, een seniorencomplex van Woonin (voorheen Mitros). En dat bevalt prima. "Ik hoef geen trappen meer op als ik naar bed ga. Dat is wel lekker natuurlijk." Ook geeft hij aan dat het fijn is om dichtbij voorzieningen te wonen en om gezellig koffie te drinken met andere bewoners. "We zitten hier vlakbij de winkels. Aan de overkant komt een nieuw gebouw met een huisartsenpost en apotheek. Allemaal op loopafstand."

Het echtpaar was al een tijd op zoek naar een andere woning, toen de wooncoach hen wees op de bouw van De Muzieknoot. Omdat het nog in aanbouw was, konden ze het niet bezichtigen. "Via de website kon ik kijken hoe het eruit zag. Dat was wel even moeilijk, maar het heeft goed uitgepakt." Arie geeft aan dat verhuizen wel wennen is. Aanpassingen gaan nu in overleg met de verhuurder, terwijl hij vroeger alles zelf kon beslissen. Ook zijn sommige kosten voor rekening van de huurder.

Op tijd inschrijven

"Mensen moeten niet wachten tot het helemaal niet meer gaat. Als op een gegeven moment het traplopen te veel wordt, dan moet je de stap wagen." Ook benadrukt hij dat het belangrijk is om tijdig in te schrijven bij WoningNet. Al met al viel de verhuizing hen erg mee. "Het verhuizen ging prima en het wonen is ook fijn. We hebben hier al veel mensen over de vloer gehad die zeiden: 'Nou, we willen het zo van je overnemen'."

* Arie is niet zijn echte naam, die is wel bekend bij de redactie.