Mooi Rijnhuizen

Laatst bijgewerkt: 6 april 2023

Rijnhuizen is een bijzondere wijk in Nieuwegein. Op 10 minuten fietsen van Cityplaza en aan het Merwedekanaal. Fort Jutphaas en kasteel Rijnhuizen zijn de parels van Rijnhuizen. Buitenmensen voelen zich thuis in het groene Park Rijnhuizen. De van oorsprong kantorenwijk is volop in ontwikkeling naar een gemengde leefwijk. Waar nog kantoren zijn, maar waar de nadruk ligt op wonen en leven. Er mogen ongeveer 2.500 woningen komen.

Vanaf maandag 3 april gaat er gewerkt worden aan de speeltuinen Rond ’t Fort en op de Edisonbaan. Bij de Edisonbaan wordt vanaf dan groen geplant en een deel van de Watertuin gaat gedempt worden. Ook worden speeltoestellen geplaatst. In dit bericht leest u meer over de speeltuinen en de werkzaamheden.

Speeltuin en groen bij Edisonkwartier

Volgende week start de aannemer met het planten van groen en het aanleggen van een speeltuin bij het Edisonkwartier. Vanaf 3 april worden nieuwe bomen en heesters achter het Edisonkwartier geplant. In diezelfde week starten ook de werkzaamheden bij de Watertuin. Een deel van de Watertuin wordt dan gedempt en er wordt groen geplant. Op 2 plekken gaan we nu dempen: bij de nieuwe speeltuin bij het Edisonkwartier en aan de noordkant van de Watertuin ter hoogte van de Boskamer. Aan de noordkant is dempen nodig voor de vernieuwde Edisonbaan met voetpad erlangs (het deel dat boven de vijver langs loopt).

Op maandag 24 en dinsdag 25 april worden speeltoestellen geplaatst: een speelhuisje, trampoline, duikelrek en wipwap. Vanaf woensdag 26 april kunnen kinderen dan echt spelen in de nieuwe speeltuin. Het bankje en de prullenbak komen iets later. Net zoals het pad langs de speeltuin. Hoe de speeltuin eruit komt te zien, dat ziet u in de plattegrond onderaan dit bericht. 

Speeltuin Rond ‘t Fort

Rond ’t Fort gaan we 2 nieuwe speeltoestellen plaatsen. Deze komen bij de kabelbaan die er al is. Op maandag 17 en dinsdag 18 april worden er een klimtoestel en een schommel  geplaatst. Vanaf woensdag 19 april kunnen kinderen er spelen.

Wat merkt u van de werkzaamheden?

Tijdens de werkzaamheden kunt u gewoon van en naar uw woning komen. Er zijn geen wegen afgesloten. Ook de achterom bij de woningen van het Edisonkwartier blijft open. U kunt de werkzaamheden misschien wel horen.

Vragen?

Meer informatie over de speeltuinen leest u onder Spelen en ontmoeten. Daar vindt u (straks) ook de plattegronden voor de nieuwe speelplekken. Heeft u vragen over dit bericht, laat het ons weten via rijnhuizen@nieuwegein.nl.

Blijf per mail op de hoogte

We gaan een fietsstraat maken in Rijnhuizen. Deze fietsstraat wordt de Laan van Rijnhuizen en loopt langs de watertuin van het noorden naar het zuiden. Binnenkort starten de eerste werkzaamheden. De omgevingsvergunning die wij daarvoor nodig hadden, is definitief verleend op 10 maart 2023. In dit bericht leest u over de werkzaamheden die we gaan doen, over de vervolgstappen en natuurlijk over het plan voor de Laan van Rijnhuizen.

Werkzaamheden

Als eerste gaan we 56 bomen kappen langs de Edisonbaan (ter hoogte van De Boskamer) en op de Laan van Rijnhuizen (ter hoogte van het Hof van Vronestein en Rijndael). Deze bomen moeten weg, zodat we kunnen starten met grondwerkzaamheden voor de Laan van Rijnhuizen. Voordat we de bomen kappen, controleren we eerst of er geen vogelnesten in zitten. Vleermuizen zitten er niet in. Zitten er ook geen vogelnesten in? Dan starten we deze week nog met het kappen van de bomen. Om deze 56 bomen te mogen kappen hebben wij geen ontheffing nodig op grond van de Wet Natuurbescherming.

Eén van deze bomen, een moerascypres, graven we uit en wordt opnieuw geplant in de kasteeltuin. Daar wordt de cypres intensief verzorgd, om de boom te herstellen en ervoor te zorgen dat de Japanse Duizendknoop zich niet verder verspreidt.

Wat merkt u ervan?

Van de werkzaamheden zult u weinig merken, want de bomen staan op een afgelegen plek in Rijnhuizen.

Groene Laan van Rijnhuizen

De nieuwe Laan van Rijnhuizen moedigt aan om in beweging te komen en om in Rijnhuizen de auto zoveel mogelijk te laten staan. Voor fietsers wordt deze laan de meest comfortabele route door Rijnhuizen. Auto’s zijn er straks te gast. Halverwege is de laan voor auto’s onderbroken. Over het middelste deel kunnen alleen fietsers en de afvalwagen. Langs de fietsstraat komt een nieuw wandelpad.

Op de Laan van Rijnhuizen en het wandelpad fietst en loopt u straks langs het groen en het water. Het groen en de wandelpaden maken onderdeel uit van het Park Rijnhuizen. Op de locatie van de toekomstige laan gaan we eerst bomen kappen. Nu kappen we 56 bomen en later nog 140 bomen. Dit is nodig om de historische kasteellaan te kunnen herstellen, om goede bomen te behouden en deze bomen meer ruimte te geven om te groeien.

We gaan ook nieuwe bomen en andere planten neerzetten. In totaal planten we ruim 100 nieuwe bomen en ook andere planten langs de Laan van Rijnhuizen. Aan de westzijde van het fietsstraat worden kleinere bomen geplant langs bloemrijke greppels. Aan de oostkant van de fietsstraat, tussen de weg en het wandelpad, herstellen we de oorspronkelijke laan met bomen die kenmerkend zijn voor dit gebied. In de strook tussen het wandelpad en het water zullen struiken en bomen worden geplant.

Planning

Voor de werkzaamheden volgen wij onderstaande globale planning:

  • 13 t/m 17 maart 2023: kappen 56 bomen
  • 20 maart t/m 19 mei 2023: voorbereidende en grondwerkzaamheden voor de Laan van Rijnhuizen, waaronder kabels aanleggen en zand aanbrengen

De gemeente Nieuwegein maakt nu een nieuw ontwerp voor de plek waar voormalig kasteel Wijnestein stond, ten noorden van het complex The Switch. Dat doen wij op basis van de ideeën die wij verzamelden tijdens een placegame met inwoners op 28 september 2022. Ook scholieren van 2 havo op het Oosterlicht dachten mee over het ontwerp. Zij presenteerden hun ontwerpen. Bankjes, prullenbakken in de vorm van een kasteel, schommels, een waterspeelplek, voetbalvelden, fonteinen, bruggen, wandelpaden onder het walnotenlaantje, een basketbalveld, een mini-golfbaan. Aan ideeën geen gebrek.

De gemeente bekijkt nu welke ideeën van leerlingen en inwoners echt kunnen bij Wijnestein. In het nieuwe ontwerp is in ieder geval ruimte voor fietsnietjes, bankjes en prullenbakken. En, er komen fruitbomen en een brug. De walnootbomen blijven staan en gaan we een nieuwe boost geven. Dan kunnen ze weer jaren mee.

Blijf per mail op de hoogte

Wilt u per mail op de hoogte blijven van ontwikkelingen in Rijnhuizen? Geef uw e-mailadres aan ons door via rijnhuizen@nieuwegein.nl.

De gemeente gaat 4 elzenbomen verplaatsen van de Newtonbaan naar de Structuurbaan in Rijnhuizen. De bomen moeten weg op de Newtonbaan, omdat de wortels omhoog komen en ook de bestrating omhoog drukken. De werkzaamheden doen wij op vrijdag 10 maart tussen 7.00 uur in de ochtend en 19.00 uur in de avond. Tijdens de werkzaamheden mogen een aantal parkeerplaatsen niet gebruikt worden. Dat staat aangegeven met gele borden langs de weg. Parkeren is daar dan verboden en er geldt een wegsleepregeling.

Op de kaart onderaan dit bericht ziet u welke bomen verplaatst gaan worden en ongeveer waar naartoe. Heeft u vragen? Laat het ons weten via rijnhuizen@nieuwegein.nl.

Blijf per mail op de hoogte

Wilt u per mail op de hoogte blijven van ontwikkelingen in Rijnhuizen? Geef uw e-mailadres aan ons door via rijnhuizen@nieuwegein.nl.