Horeca-exploitatievergunning

Wilt u een horecabedrijf beginnen? Dan heeft u altijd een horeca-exploitatievergunning nodig. In de horeca-exploitatievergunning staan voorschriften om de openbare orde en de woon- en leefomgeving te beschermen.

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

U heeft een horeca-exploitatievergunning nodig als:

  • u eten en drinken verkoopt dat mensen direct in uw zaak of op uw terras consumeren;
  • wanneer mensen in uw pand tegen betaling kunnen overnachten;
  • uw zaak invloed heeft op de woon- en leefomgeving.

Onder een horecabedrijf verstaan we in ieder geval: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis. Ook een terras hoort bij een horecabedrijf.

Niet elk horecabedrijf heeft dus een vergunning nodig. Neem voor meer informatie contact op met Team Vergunningen van de Stadswinkel. U kunt ons bereiken via sw.vergunningen@nieuwegein.nl of 030-607 18 80.

Vergunning aanvragen

U kunt uw aanvraag of wijziging alleen schriftelijk indienen. Een aanvraag- of wijzigingsformulier kunt u ophalen bij Team Vergunningen van de Stadswinkel.

Wet Bibob

Vraagt u als horecaondernemer een vergunning aan? Dan krijgt u te maken met de Wet Bibob. Vul bij vestiging van een nieuw bedrijf, overname van een bestaand bedrijf of wijziging van de ondernemingsvorm de Bibob-vragenlijst in. Zo voorkomt u dat de gemeente uw vergunning afwijst. 

Wijzigingen doorgeven

Verandert de exploitatie van uw horecabedrijf? Dan heeft u waarschijnlijk een nieuwe horeca-exploitatievergunning nodig. Bij een aanpassing van het terras, nieuwe leidinggevenden of kleinere wijzigingen heeft u alleen een wijzigingsaanvraag nodig. Wilt u de inrichting aanpassen of verbouwen? Dan heeft u vaak ook een nieuwe drank- en horecavergunning nodig. Afhankelijk van de aard en omvang van de verbouwing kan een nieuwe horeca-exploitatievergunning nodig zijn.

Kosten

Voor de behandeling van een aanvraag of wijziging van een horeca-exploitatievergunning betaalt u (leges)kosten. Deze kosten zijn eenmalig. Daarnaast betaalt u voor de exploitatie van een terras op gemeentelijke grond jaarlijks een precariobelasting.

  • Vergunning inclusief terras: € 793,10
    Wijziging: € 391,60
  • Vergunning exclusief terras: € 396,60
    Wijziging: € 266,00

Stappenplan horecabedrijf starten

Bij het starten van een horecabedrijf komt veel kijken. U krijgt in de horeca met allerlei overheidsregels te maken. Denk aan de Drank- en Horecawet en Sociale Hygiëne. In het Omgevingsplan staan alle belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden als u een horecabedrijf begint. Bijvoorbeeld of er op de door u gewenste locatie horeca mag komen. Controleer ook of u een vergunning nodig heeft voor bijvoorbeeld het verkopen van alcohol of een terras.

Kijk voor een stappenplan op het Ondernemersplein.nl.

Horeca- en milieuwetgeving

Meer informatie over de milieuwetgeving kunt u lezen op Bedrijven en milieuwetgeving.