Proces conceptverzoek (principeaanvraag)

Heeft u een conceptverzoek ingediend? Dan vertelt uw contactpersoon hoe het verder gaat. Deze pagina geeft u alvast een eerste indruk van het proces.

De 5 stappen in het kort:

Case of account?

Is het een eenvoudige of complexe aanvraag?

Loketfase

Een eerste controle.

Principefase

Uitgebreidere controle op basis van het schetsontwerp.

Vergunningsfase

U werkt uw plan uit tot een definitief ontwerp. Daarna gaat de vergunningsfase in.

Kosten

1. Case of account?

We verdelen de conceptverzoeken in eenvoudige aanvragen (cases) en complexe aanvragen (accounts). Dit hangt af van de invloed van uw initiatief op de omgeving. Hoe groter de invloed, hoe lastiger het is om de haalbaarheid te onderzoeken. Gaat het om eenvoudige aanvraag, dan krijgt u een casemanager. Complexe aanvragen krijgen een accounthouder als contactpersoon.

Voorbeeld 1

U wilt een dakopbouw die er anders uitziet dan de dakopbouw van de buren. Wij hoeven alleen de haalbaarheid van uw afwijkende ontwerp te onderzoeken. Dit is een case.

Voorbeeld 2

U wilt een leegstaand kantoor slopen om woningen te bouwen. Dit heeft veel invloed op de omgeving en is dus een account.

2. Loketfase

De loketfase is de eerste stap in het proces. We controleren of u de positie heeft om de plannen te realiseren. Bent u (toekomstig) eigenaar of heeft u toestemming van de eigenaar?

Daarnaast doen we een controle op de basisvoorwaarden. Er zijn een paar harde eisen waar een initiatief sowieso aan moet voldoen. U mag bijvoorbeeld niet iets bouwen in een natuurgebied. Het heeft dan geen zin om de aanvraag verder in behandeling te nemen. De loketfase is een eerste controle. Later in het proces kan alsnog blijken dat uw plannen toch niet haalbaar zijn.

Bij een case is de loketfase een snelle check. Bij een account kan deze fase al een paar weken duren.

3. Principefase

Komen uw plannen door de loketfase? Dan nemen wij uw conceptverzoek in behandeling. We gaan hierbij uit van een schetsontwerp, dat gaandeweg wordt uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. In de principefase controleren we uw initiatief op alle relevante eisen en richtlijnen.

Deze fase kan een paar weken tot een paar maanden duren.

Omgevingstafel

Komen er veel ruimtelijke aspecten kijken bij uw initiatief? Dan behandelen wij uw aanvraag aan de omgevingstafel. Hierbij gaan we met alle adviseurs en betrokkenen ‘om tafel’. We bespreken knelpunten, kansen en eventuele alternatieven die volgen uit alle adviezen. Soms zijn er meerdere overleggen nodig.

Participatie

In de principefase organiseert u in overleg met de gemeente de eerste participatie met de omgeving. Wij stimuleren participatie in een vroeg stadium. Daarmee krijgt u op tijd belangen, meningen en goede ideeën uit de omgeving in beeld. Lees meer op de pagina Aan de slag met participatie.

Principebesluit

Als uw conceptverzoek beoordeeld is, nemen we een principebesluit over de ruimtelijke, financiële en maatschappelijke haalbaarheid van uw initiatief. Bij accounts neemt het gemeentebestuur (het college van B&W of de gemeenteraad) het principebesluit. Bij cases volgt een ambtelijk principebesluit.

4. Vergunningsfase en verder

Is het principebesluit positief? Dan werkt u uw plan verder uit tot een definitief ontwerp. Daarna volgt de vergunningsfase, die maximaal 8 weken (regulier) of 26 weken (uitgebreid) duurt. Inwoners kunnen bezwaar of beroep indienen tegen het vergunningsbesluit van de gemeente. Daar krijgen ze 6 weken de tijd voor. De behandeling van een bezwaar of beroep duurt al snel een paar maanden. Goede participatie kan dit soms voorkomen.

Als uw besluit een ‘uitvoerbare status’ heeft gekregen, kunt u aan de slag met de werkvoorbereiding. Tijdens de bouw houdt de gemeente toezicht.

5. Kosten

Zodra we uw conceptverzoek in behandeling nemen, brengen we kosten in rekening. De hoogte van de kosten verschilt per aanvraag. Voor eenvoudige aanvragen (cases) brengen we leges in rekening. Bij complexe aanvragen (accounts) geldt vaak verplicht kostenverhaal.

Leges zijn vaste tarieven voor reguliere werkzaamheden.

Sommige legeskosten zijn afhankelijk van de geschatte bouwkosten die u op uw aanvraagformulier invult. Als uw plan niet past binnen het omgevingsplan, betaalt u voor ons onderzoek naar de mogelijkheden om af te wijken van die regels. Als we bepaalde onderzoeken moeten controleren, geeft dat ook extra legeskosten. Denk aan een bodemonderzoek, archeologisch onderzoek of een geluidsrapport.

We gaan ervan uit dat u akkoord gaat met de legeskosten wanneer u het conceptverzoek indient. Wij brengen de kosten altijd bij de aanvrager in rekening, ook als u een gemachtigde aanwijst.

Bekijk legestarieven

Bij sommige initiatieven is sprake van verplicht kostenverhaal (afdeling 13.2 Omgevingswet). De legestarieven gelden dan in eerste instantie als drempelbedrag. Daarnaast brengen wij de totale kosten in beeld in een anterieure overeenkomst. Het college van B&W neemt een beslissing over het principebesluit en de anterieure overeenkomst. Als er overlap bestaat tussen de leges en de anterieure overeenkomst, is de overeenkomst leidend en vervalt het legesbedrag.

Besluit u een omgevingsvergunning aan te vragen? Dan hoeft u de kosten uit de principefase niet opnieuw te betalen. Behalve als uw plan zodanig verandert dat we bepaalde werkzaamheden opnieuw moeten doen. In de vergunningsfase kunt u wel extra legeskosten hebben, bijvoorbeeld voor de bouwtechnische toetsing.