Woonzorgcentrum Nijemonde

Categorieën

  • Sociaal

Laatst bijgewerkt: 22 april 2025

Er komt een nieuwe woonplek voor ouderen met dementie in Nieuwegein, want de woonzorglocatie van ZorgSpectrum aan de Lekboulevard is verouderd. Het complex past niet meer bij de moderne eisen voor het verzorgen van ouderen met dementie. Ook zorgt de huidige indeling van het gebouw voor extra werkdruk bij het zorgpersoneel. Bovendien eindigt de huurovereenkomst van de huidige locatie eind 2025.

De noodzaak voor een nieuw gebouw voor de woonzorglocatie van ZorgSpectrum is groot. De gemeente Nieuwegein wil voorkomen dat de woonzorglocatie uit Nieuwegein verdwijnt: het is belangrijk dat ouderen in Nieuwegein kunnen blijven wonen, dichtbij hun familie en vrienden. Ook wanneer zij zware zorg nodig hebben.

Nieuw woonzorgcentrum is haalbaar

Op de plek waar vroeger kerk De Rank stond, is nu ruimte voor nieuwbouw. In het afgelopen jaar is door ZorgSpectrum en de gemeente een haalbaarheidsonderzoek gedaan, om te beoordelen of het nieuwbouwplan haalbaar is. Dat blijkt het geval. We houden in de plannen rekening met ongeveer 90 woonplekken: het aantal plekken van de huidige locatie. Een deel van het gebouw wordt 6 bouwlagen hoog, een ander deel 7. 

We hebben het afgelopen jaar ook met de buurt over de plannen gesproken. Het ontwerp is aangepast naar aanleiding van opmerkingen van de buurt, de gemeente én de interne bijeenkomsten van ZorgSpectrum. 

Schetsontwerp is klaar

Het schetsontwerp van het nieuwe gebouw is af. Dat is de eerste versie van het ontwerp. 

Bekijk schetsontwerp

De hoogte van het nieuwe gebouw past volgens de gemeente goed bij de omgeving. Zo is een van de gebouwen ernaast even hoog. Het gebouw bestaat uit een L-vorm en er komt een afgesloten tuin voor de bewoners. Het ontwerp van aannemer VDL De Meeuw is in december met de welstandscommissie van de gemeente Nieuwegein besproken. Er komen nog een paar aanpassingen voor er een definitief ontwerp is.

Genoeg parkeerplekken

We hebben extra aandacht voor het onderwerp parkeren, dat is belangrijk voor de wijk. Het huidige parkeerterrein aan de Nijemonde bestaat uit 135 parkeerplaatsen. De gemeente wil dat er genoeg parkeerplekken overblijven voor medewerkers van ZorgSpectrum (zoals verpleegkundigen en vrijwilligers), bezoek familie/vrienden voor de bewoners van het nieuwe woonzorgcentrum en de directe omgeving.

Meedenken in het proces

Om ervoor te zorgen dat de plannen zo goed mogelijk bij de omgeving passen, willen we graag dat de buurt en andere betrokkenen meedenken. Met elkaar zorgen we ervoor dat we belangrijke zaken niet vergeten. En dat de omgeving er goed uit komt te zien.

Op 4 juni 2024 was een eerste bijeenkomst, waar de gemeente het initiatief voor nam. Daarnaast kon u online reacties en opmerkingen achterlaten naar aanleiding van stellingen. Op 10 april 2025 was er een tweede bijeenkomst, georganiseerd door ZorgSpectrum.

Bent u benieuwd naar de inhoud van de bijeenkomst en het online meedenken in juni 2024? Lees de binnengekomen reacties en vragen op Ik ben Nieuwegein(Verwijst naar een externe website)
Of download het verslag (pdf, 1 MB) .

Blijf op de hoogte

U kunt zich aanmelden voor een update-mail. We versturen updates als er ontwikkelingen zijn en wanneer we nieuwe bijeenkomsten organiseren.

Ja, hou me op de hoogte (Verwijst naar een externe website)

Planning

De ontwikkeling aan de Nijemonde heeft een lange geschiedenis. Tot 2007 stond op deze plek het voormalige gebouw van de kerk De Rank. Sindsdien is de plek altijd vrijgehouden voor nieuwbouw. De eerste plannen staan in de Ontwikkelingsvisie Lekboulevard - Hoog Zandveld (vastgesteld door de gemeenteraad in 2003). Hierna werd gewerkt aan een stedenbouwkundig plan. Deze werd eind 2005 vastgesteld door de gemeenteraad. Er is in de jaren erna een aantal keer gekeken of er nieuwbouw op deze locatie kan komen.

De tijdlijn voor dit project is als volgt:

23 oktober 2023

De gemeente Nieuwegein en ZorgSpectrum ondertekenen een intentieovereenkomst.

Eerste helft 2024

De gemeente Nieuwegein en ZorgSpectrum onderzoeken de haalbaarheid van het idee voor een woonzorgcentrum aan de Nijemonde.

Mei 2024

De gemeente informeert de buurt over het idee.

Juni 2024

Tijdens een bewonersavond en via Ik ben Nieuwegein(Verwijst naar een externe website) krijgen de gemeente Nieuwegein en ZorgSpectrum inbreng van buurtbewoners.

Eind 2024

Het college van burgemeester en wethouders besluit op basis van de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek of het project door kan gaan. Dit noemen we een ‘principebesluit’.

Eerste helft 2025

ZorgSpectrum koopt de grond van de gemeente (met voorbehouden).

Het schetsontwerp wordt aangepast tot er een voorlopig ontwerp is. Het voorlopig ontwerp wordt afgestemd met de gemeente en omgezet in een definitief ontwerp.

Aanvraag omgevingsvergunning.

Op de kavel zijn verschillende onderzoeken gedaan: op het gebied van natuur, kabels en leidingen en archeologie.

Als het ontwerp akkoord is, de omgevingsvergunning is verleend én de juridische en financiële voorwaarden rond zijn, kan de bouw mogelijk nog in 2025 beginnen.

Ja. Tot 2007/2008 stond er een kerk op deze locatie aan de Nijemonde, die verhuisde naar de Lupinestraat. Het plan is altijd geweest om de ruimte die vrij kwam te gebruiken voor een (maatschappelijke) woonbestemming. Eerdere plannen zijn niet doorgegaan, onder meer vanwege de ruimte die er nodig is voor parkeren. Daarom is een parkeeronderzoek ook onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek.

In de plannen houden we rekening met ongeveer 90 woonplekken. De ZorgSpectrum-locatie aan de Lekboulevard heeft 89 plekken.

Mensen met dementie in een woonzorglocatie bewegen zich vooral in en om het gebouw. Op dit moment is er geen tuin bij het huidige gebouw, waardoor er familie of vrijwilligers nodig zijn om een rondje buiten te kunnen maken. Straks kunnen de bewoners zelf in de naastgelegen tuin, waardoor de leefkwaliteit voor de bewoners al groter is. Voor mensen met dementie is het belangrijk om buiten te zijn, en zij zien dan liever mensen dan natuur. De bezoekers kunnen met de bewoners naar het winkelcentrum.

De parkeerplaats aan de Nijemonde is erg ruim. Als het nieuwe gebouw er komt, dan geldt voor het parkeren dat er ruimte moet zijn voor medewerkers (zoals verpleegkundigen en vrijwilligers) en bezoek van familie/vrienden van de bewoners. Door het type bewoning (ouderen met verpleegzorg) heeft de locatie een lage parkeernorm. De bewoners hebben immers zelf geen auto.

De parkeerdruk is aan de westkant van de wijk hoog. Dat is bekend bij de gemeente. En ook is dit gebleken uit het parkeeronderzoek dat we dit jaar hebben gedaan. Uit hetzelfde parkeeronderzoek blijkt dat er wel parkeerplekken aan de Nijemonde ‘over’ zijn. Volgens het onderzoek moeten er van de 135 plekken minimaal 78 parkeerplekken blijven bestaan. De gemeente wil dat er genoeg parkeerruimte overblijft voor de buurt. 

Er is door bureau Bokwold een parkeerdrukonderzoek uitgevoerd. Daar blijkt uit dat de parkeerdruk nu ongeveer 30% is. Oftewel 40 parkeerplaatsen (met uitzondering van evenementen). Het nieuwe gebouw zorgt ervoor dat er 44 plekken verdwijnen. Vanuit de nieuwbouw van ZorgSpectrum zijn 26 parkeerplaatsen nodig (bewoners hebben geen auto). In totaal zijn er dus 66 parkeerplaatsen nodig.

De gemeente vindt een maximale parkeerdruk van 85% acceptabel. In een normale situatie is er dan een kleine kans op foutparkeren en zoekverkeer. Voor drukkere dagen is er dan nog 15% restruimte over. Een maximale parkeerdruk van 85%. Dat betekent dat 78 parkeerplaatsen voor deze plek de parkeernorm is. Er blijft ruimte om het aantal plekken te verhogen naar 91 plekken in de nieuwe situatie.

De verhouding auto's en parkeerplekken is in de Benedenmonde en de straten eromheen niet goed in verhouding. Dat is ook uit het parkeeronderzoek gebleken dat wij hebben laten uitvoeren. De parkeerplaatsen aan de straat Nijemonde zelf zijn meestal flink bezet. Daarmee voelt ook de omgeving van het parkeerterrein heel erg druk. Uit het onderzoek blijkt dat er op het parkeerterrein zelf alsnog best veel parkeerplekken vrij zijn, die wat meer uit het directe zicht liggen. Er wordt ook dubbel geparkeerd (twee plekken waar één auto op staat).

't Veerhuis heeft zo nu en dan evenementen. Het parkeerbeleid van de gemeente is gebaseerd op de gemiddelde situatie en niet op de uitzonderlijke situatie van grote evenementen die enkele keren per jaar zijn. De gemeente kan niet zo veel openbare parkeerruimte daar beschikbaar voor houden.

’s Avonds is het nu niet fijn om te parkeren op het parkeerterrein omdat het niet verlicht is. Als het nieuwe gebouw er staat en de inrichting van het parkeerterrein ook verandert, wordt het een betere plek om ook ’s avonds te parkeren.

We herhalen het parkeerdrukonderzoek, een tijdje na de bouw. Als blijkt dat er toch te weinig parkeerplekken zijn, is er ruimte om nog wat meer parkeerplekken te maken. Dat gaat dan ten koste van groen. 

De parkeerplekken aan de Nijemonde blijven openbaar, een klein aantal vaste plekken wordt mogelijk gereserveerd voor het woonzorgcentrum. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de beschikbare parkeerplekken in het gebied.

Ja. In het voorlopig ontwerp is verlichting nog niet ingetekend. Verlichting voegen we toe in het definitief ontwerp, dat is dus in de volgende ontwerpfase. 

De meeste bomen kunnen we houden. Het nieuwe gebouw zorgt ervoor dat er wat groen verdwijnt. Ook bomen. De bomen komen weer op een andere manier terug in het plan. Compenseren noemen we dat. Een deel van de bomen langs de weg moeten we ook vervangen vanwege de gezondheid van de bomen.

Er zal veel groen terugkomen, gecombineerd met het nieuwe gebouw. Er komt een tuin en ook komt er aan de zijden van het gebouw groen. Het nieuwe gebouw wordt natuurinclusief. De openbare ruimte wordt door de gemeente ingericht.

Er komt beplanting tussen de parkeervakken. Waar het kan maken we ‘groene’ parkeervakken.

We gaan kijken naar de verschillende ideeën (stoplichten, markeringen op de weg) die zijn aangedragen en deze met het team Verkeer bespreken. Op het Voorlopig Ontwerp van nu staat alleen een extra drempel tussen de Zandveldseweg en het kruispunt ingetekend. 

Er komt een BLVC-plan. Via dit plan maakt aannemer VDL De Meeuw afspraken met de gemeente over de bouwperiode. De aannemer schrijft erin op hoe zij ervoor zorgen dat de bouwperiode goed verloopt. Zoals welke maatregelen ze nemen om ervoor te zorgen dat de omgeving Bereikbaar en Leefbaar blijft. En welke maatregelen er genomen worden voor een Veilige bouw. Ook moet de aannemer opschrijven hoe ze de Communicatie met de omgeving willen doen. Pas als de gemeente akkoord is met dit plan, mag de bouw beginnen. 

VDL De Meeuw heeft aangegeven dat de bouwperiode relatief kort zal zijn, door de speciale bouwaanpak. De aannemer is van plan om palen te boren in plaats van te heien. Verder zijn er 2 weken waarin heel veel materialen worden aangeleverd, de aannemer wil dan verkeersregelaars inzetten om dit goed te begeleiden. De bouwkraan komt op het bouwterrein zelf te staan. 

De gemeente eist dat er bouwhekken komen en het bouwterrein afgesloten wordt. Het kan zijn dat de aannemer meer ruimte nodig heeft voor de bouw nodig dan de grootte van het bouwterrein zelf. De ruimte wordt in overleg met de gemeente bepaald. Nood- en hulpdiensten moeten de wijk ook goed kunnen blijven bereiken. 

Wat er met het huidige gebouw gebeurt als ZorgSpectrum verhuist, is nu nog niet bekend. De eigenaar is een investeerder. Hij heeft het gebouw een tijd geleden gekocht, en verdient geld met de verhuur van het gebouw. Het gebouw heeft een maatschappelijke bestemming en het ligt in een zorgcirkel (cirkels van 400 meter rondom belangrijke voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer en een gezondheidscentrum).