Verzorgd Wonen
Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Het liefst dichtbij familie of vrienden. Maar ook in de buurt van winkels, een gezondheidscentrum en ontmoetingsplekken. Tussen de mensen, midden in de maatschappij. ‘Verzorgd Wonen’ maakt dat mogelijk. De woningen hebben ook vaak aanpassingen, waardoor u langer en prettiger zelfstandig kunt blijven wonen.
Wat is Verzorgd Wonen?
‘Verzorgd Wonen’ is wonen in een appartement op loopafstand (binnen 400 meter) van winkels, openbaar vervoer en een gezondheidscentrum. De meeste appartementengebouwen hebben ook een gezamenlijke ruimte voor activiteiten en ontmoeting. Is dat er niet, dan is er een buurtplein op loopafstand. Er zijn zowel sociale huurwoningen als particuliere huurwoningen beschikbaar.
Aanpassingen in huis
De woningen zijn of worden vaak aangepast met bijvoorbeeld een thermostaatkraan, een verhoogd toilet en douchebeugels, afhankelijk van uw wensen en behoeften. Daarnaast zijn de woningen toegankelijker en veiliger. Bijvoorbeeld door een videofoon, alles gelijkvloers (geen trappen), vlakke douchevloer en geen drempels.
Thuiszorg
In de Verzorgd Wonen-appartementen woont u zelfstandig. Heeft u zorg aan huis nodig? Dan kunt u zelf contact opnemen met een zorgaanbieder.
Krijgt u nu al hulp thuis? Vraag dan aan uw zorgaanbieder of u dezelfde zorg in uw nieuwe woning kunt krijgen.
Voor wie?
Verzorgd Wonen is bedoeld voor inwoners van Nieuwegein. Voor een sociale huurwoning moet u ingeschreven staan bij DAK. Daarnaast moet u voldoen aan één van de volgende voorwaarden:
- U of uw partner heeft een indicatie via de Wet langdurige zorg (Wlz).
- U of uw partner heeft een indicatie via de Zorgverzekeringswet (Zvw) voor minimaal 5 uur per week.
- U heeft een advies Verzorgd Wonen van het sociaal wijkteam (Geynwijs).
Deze wet regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) stelt de indicatie. U kunt de indicatie misschien krijgen als u intensieve zorg of toezicht nodig heeft.
Heeft u thuis verpleging of verzorging nodig? Dat kunt u deze zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) aanvragen bij een wijkverpleegkundige. Het gaat om langdurige verpleging of verzorging die nodig is om langer thuis te kunnen blijven wonen. De wijkverpleegkundige stelt de indicatie vast. Contact opnemen met een wijkverpleegkundige kan via een thuiszorgorganisatie.
Heeft u geen indicatie vanuit de Wlz of Zvw? Dan kunt u terecht bij het sociaal wijkteam van Geynwijs. Uit onderzoek kan dan een advies Verzorgd Wonen komen.
Aanmelden
Bent u ingeschreven bij WoningNet Utrecht en voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u zich aanmelden bij onze wooncoaches. Zij controleren of uw indicatie of advies volledig is. Daarna plaatsen ze een ‘vlaggetje’ Verzorgd Wonen bij uw naam op WoningNet. Ook kunnen zij controleren of er in uw situatie een inkomensgrens van toepassing is.
Reageren op woningen
Heeft u zich aangemeld voor Verzorgd Wonen? Dan krijgt u na enkele werkdagen een bericht van de wooncoaches. Is uw aanvraag goedgekeurd, dan kunt u een woning gaan zoeken.
- Sociale huurwoning: reageer via DAK op woningen met label ‘Verzorgd Wonen’.
- Particuliere huurwoning: neem contact op met een makelaar.
Sociale huurwoning via DAK
Soms zijn er meer geïnteresseerden voor een woning. Dan krijgen de mensen die het langst wachten voorrang. Daarbij telt de datum van indicatie of advies. U krijgt een bericht van de woningcorporatie als u de woning kunt krijgen. Zij nodigen u uit om het appartement te komen bekijken. Het is belangrijk dat u zelf kijkt of de woning goed bij u past. Let bijvoorbeeld op de toegankelijkheid van het gebouw en het appartement. U kunt na een bezichtiging de woning altijd weigeren en verder zoeken.