Zonnepanelen op erfgoed
De gemeente maakt duurzame energie opwekken ook graag mogelijk voor eigenaren van cultuurhistorische panden. Sinds 2023 hebben we nieuwe richtlijnen, waarbinnen meer mogelijk is. U mag nu ook soms zonnepanelen plaatsen als ze zichtbaar zijn vanaf de straat. U kunt dit zelf controleren in het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Hier kunt u de vergunning ook aanvragen. Of bijlagen toevoegen aan een al ingediende aanvraag.
Meesturen als u een vergunning aanvraagt:
- Tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie, met daarop de maatvoering van het dak en de zonnepanelen die erop komen.
- Technische specificaties van de te plaatsen zonnepanelen (verkregen van de leverancier).
- Zorgvuldig ontworpen plan voor het leggen van de zonnepanelen.
Heb ik een vergunning nodig?
U heeft een omgevingsvergunning nodig voor zonnepanelen nodig als voor een gemeentelijk monument of rijksmonument.
Gaat het om een pand binnen de beschermde dorpsgezichten van Jutphaas en Vreeswijk? Dan zijn zonnepanelen soms vergunningvrij.
Is mijn plan haalbaar?
Het kan u veel tijd en geld besparen om eerst de haalbaarheid van uw plan te laten controleren. Dat doet u door een conceptverzoek in te dienen. U stuurt alleen een schets en foto's op, officiële tekeningen zijn nog niet nodig. Zo kunnen wij inschatten of u een vergunning kunt krijgen.
Hoelang duurt het proces?
Heeft u een omgevingsvergunning aangevraagd? Dan gebeurt er het volgende:
- U krijgt binnen 2 werkdagen een ontvangstbevestiging van de gemeente via jeleefomgeving.nl.
- Het kan zijn dat we om extra gegevens vragen.
- De gemeente en Commissie Omgevingskwaliteit Nieuwegein (CON) beoordelen uw vergunningaanvraag. Het gaat daarbij altijd om maatwerk. We beoordelen per aanvraag in hoeverre de cultuurhistorische waarden van het pand of de omgeving worden aangetast.
- We beslissen binnen 8 weken. Binnen die 8 weken kan de termijn één keer met 6 weken worden verlengd.
- Krijgt u een omgevingsvergunning? Dan staat daarin wanneer u mag beginnen met aanleggen. Soms mag dat direct en soms pas na 4 weken, zodat belanghebbenden nog bezwaar kunnen maken (of in beroep gaan). We publiceren uw vergunningaanvraag op overheid.nl(Verwijst naar een externe website).
- Wij controleren of de aanleg volgens de omgevingsvergunning gebeurt.
Aan welke regels moet ik voldoen?
Kijk bij Erfgoed waar u aan moet voldoen.
Voor zonnepanelen op erfgoed geldt daarnaast: liefst zo plaatsen, dat ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn vanaf openbaar gebied. Is dat niet mogelijk? Dan kunt u soms toch een vergunning krijgen. U moet dan voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Het is niet mogelijk of rendabel om ergens anders energie op te wekken voor eigen gebruik.
- U heeft een zorgvuldig ontworpen plan, waarbij de zonnepanelen niet te opzichtig zijn. De richtlijnen hieronder kunnen u helpen bij het maken van het plan.
- Gaat het om een dak op een prominente plek? Of ligt het dak wel in het zicht, maar op een plek met minder cultuurhistorische waarde? De tweede situatie geeft meer kans op een vergunning.
- Heeft u rekening gehouden met de reversibiliteit van de zonnepanelen? Dat wil zeggen: kunt u de zonnepanelen weghalen zonder schade aan het dak?
- Is het pand of het dak constructief geschikt voor de zonnepanelen?
- Als het om een rieten dak gaat: kunnen de zonnepanelen veilig worden geplaatst?
- Past de kleur van de zonnepanelen bij het dak?
- Heeft u gekozen voor zonnepanelen zonder hinderlijke patronen of spiegelranden?
- Past het legplan bij de vorm van het dak? Meestal ziet een aaneengesloten rechthoekig vlak er het rustigst uit.
- Passen de zonnepalen bij de andere daken in de buurt?
- Zijn er vergelijkbare daken in de buurt met zonnepanelen? Is er een voorbeeld dat u kunt volgen?
- U plaatst niet meer zonnepanelen dan nodig voor ‘normaal’ gebruik.
Kosten
Een omgevingsvergunning aanvragen kost geld. Kijk op Leges bouwen en verbouwen. Let op: er kunnen meerdere categorieën gelden.
Kijk voor tips voor financiering bij Zonnepanelen plaatsen.
Berichten via jeleefomgeving.nl
U ontvangt berichten van ons via de berichtenbox op jeleefomgeving.nl. Dit is een beveiligde omgeving waar berichten over uw aanvraag te vinden zijn. Met jeleefomgeving.nl kunnen overheidsorganisaties veilig berichten uitwisselen met bijvoorbeeld inwoners en bedrijven.