Wat is er op 1 januari 2024 veranderd?

De belangrijkste veranderingen met de komst van de Omgevingswet zijn:

  • In het nieuwe Omgevingsloket staan alle regels van het Rijk, de provincie en de gemeente bij elkaar. In het Omgevingsloket kunt u online zien of u een vergunning nodig heeft. U kunt er ook een vergunning aanvragen, een melding doen of aanvullende informatie doorgeven. 
  • De bestemmingsplannen zijn opgenomen in een Omgevingsplan. In het Omgevingsplan staat wat er op welke plek mag. Er staan ook andere regels in, bijvoorbeeld voor geluid, bodem of duurzaamheid.
  • Voor veel vergunningen geldt sinds 1 januari dat de gemeente in 8 weken een besluit moet nemen over de aanvraag. Soms wordt deze periode verlengd met 6 weken. Wanneer uw vergunningaanvraag complex is, kan er een uitgebreide procedure nodig zijn. In dat geval moet de gemeente binnen 26 weken een besluit nemen.
  • De overheid verwacht van de initiatiefnemer dat hij of zij met buren en anderen die iets van het initiatief gaan merken in gesprek gaat. De wet noemt dit participatie
  • Tegelijkertijd met de Omgevingswet is ook de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ingegaan. Deze geldt alleen voor nieuwbouw. Dit kan betekenen dat u een onafhankelijke kwaliteitsborger moet inschakelen om de bouwkwaliteit te toetsen. Tot 1 januari was dat een taak van de gemeente. Voor verbouwingen gaat de wet pas in op 1 januari 2025.

Vergunningaanvraag ingediend in 2023?

Heeft u een vergunning gekregen of ingediend vóór de invoering van de Omgevingswet? Als de gemeente, het waterschap of de provincie u al een vergunning heeft verleend, blijft deze gewoon geldig. U hoeft niets te doen. Moet uw aanvraag nog behandeld worden? Dan gebeurt dat in principe volgens de huidige wetgeving.

Wilt u overleggen over uw situatie? Neem dan contact op met uw behandelend case manager, als u deze heeft. Zo niet, neem dan contact op via 14 030.