Zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak is een slimme keuze. U produceert uw eigen schone energie en kunt een mooie bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Zonnepanelen zijn ook goed voor uw portemonnee. Uw energierekening wordt een stuk lager en de investering heeft u meestal binnen 10 jaar terugverdiend. Zelf opgewekte zonnestroom is nu al goedkoper dan stroom van uw energieleverancier. Omgerekend is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening, zo heeft MilieuCentraal berekend. Zo bekeken, kun u uw geld beter op het dak dan op de bank zetten.

Overweegt u om zonnepanelen te kopen? Op de Zonnekaart kunt u globaal zien of uw dak hiervoor geschikt is. Wilt u weten wat zonnepanelen u kosten én opleveren? Ga dan naar de zonnepanelencalculator. Advies nodig bij uw keuze? Via Jouw Huis Slimmer, het onafhankelijke energieplatform van onze gemeente, kunt u meer informatie en advies inwinnen. Op de onafhankelijke consumentensite milieucentraal vindt u ook veel informatie over de aanschaf van zonnepanelen, bijvoorbeeld over BTW terugvragen. Wilt u tips om uw zonnepanelen zo mooi mogelijk neer te leggen? Lees de Brochure van MooiZon. Soms heeft u een vergunning nodig: lees daarvoor de Rijksbrochure of kijk op het Omgevingsloket Nieuwegein.  

Zonnepanelen zijn vaak voordelig aan te schaffen via landelijke of regionale inkoopacties, zoals via Natuur&Milieu en via de Vereniging Eigen Huis. Zo kunt u snel nagaan of uw dak geschikt is, hoeveel panelen u kunt of wilt plaatsen en welke richtprijzen gelden. Verder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen en kunt u offertes aanvragen.

Vanuit het netwerk Samen Duurzaam Nieuwegein is begin 2017 het initiatief ontstaan tot het opzetten van een vereniging waarin bewoners elkaar helpen om de juiste stappen te zetten bij het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie. Energie-N bestaat nu uit een groep van vijf enthousiaste energieambassadeurs, die graag buurtinitiatieven in Nieuwegein willen ondersteunen. Bijvoorbeeld een collectieve inkoopactie in uw wijk voor zonnepanelen op eigen dak, eventueel in combinatie met isolatie maatregelen. Of het opzetten van een gezamenlijke, grote zonnestroominstallatie in uw buurt (70 panelen of meer), bijvoorbeeld als u zelf geen zonnepanelen op uw eigen dak kunt leggen. Doe mee en meld je aan!

Door de financiële voordelen is de ontwikkeling van zonnepanelen afgelopen jaren snel gegaan. De hoeveelheid geïnstalleerd zonvermogen in Nieuwegein is gestegen van 0.51 MegaWattpiek in 2012 naar 2.42 MWp in 2015 en 14,39 MWp in 2018. Naar verwachting zet de groei komende jaren fors door. In 2019 zijn enkele grote zonprojecten (zonnevelden en bedrijfsdaken)  in aanbouw en in voorbereiding gegaan.

Op 7 maart 2018 werd Solarpark Galecop geopend, dat met ruim 2,3 megawattpiek zonvermogen het op dat moment grootste zonnepark in de provincie Utrecht was. Het zonnepark levert jaarlijks ruim 2,1 miljoen kWh schone stroom, hetgeen overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van zo’n zevenhonderd huishoudens. Het park is ontwikkeld door coöperatie E-lekstroom en bestaat uit in totaal 8.592 zonnepanelen. Een deel (432 panelen) is aangeboden en gefinancierd door omliggende inwoners en bedrijven in de postcodegebieden: 3526, 3528, 3431, 3436, 3437, 3438 en 3439. Heeft u interesse in schone duurzame zonne-energie, maar ontbreekt het u aan de mogelijkheid zonnepanelen op uw eigen dak te plaatsen om welke reden dan ook? Dan is deelname aan dit zonnepark wellicht een oplossing voor u! Aanmelden en meer informatie bij E-lekstroom. Op 27 september 2018 opende Waternet een nog groter zonnepark van 14.000 zonnepanelen. Het gaat om het eerste deel van het zonnepark op het terrein van de WRK (N.V. Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland) op de Plettenburg in Nieuwegein. De verwachte energieopbrengst is gemiddeld circa 3.000.000 kWh per jaar. De realisatie van een nog groter tweede deel van het zonnepark wordt verwacht in 2019.

  • we geven geen subsidie.
  • we plaatsen zonnepanelen (voorbeeldfunctie) op gemeentepanden: kinderboerderij en MEC (2012, 48 panelen), rioolgemaal (2015, 7 panelen), gemeentewerf (2015, 103 panelen), sporthal Galecop + sportzaal De Waterlelie + recyclingstation (2017, 345 panelen, zie nieuwsbericht). Plaatsing op meer gemeentepanden wordt onderzocht.