Zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak is een slimme keuze. U produceert uw eigen schone energie en kunt een mooie bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Zonnepanelen zijn ook goed voor uw portemonnee. Uw energierekening wordt een stuk lager en de investering heeft u meestal binnen 10 jaar terugverdiend. Zelf opgewekte zonnestroom is nu al goedkoper dan stroom van uw energieleverancier. Omgerekend is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening, zo heeft MilieuCentraal berekend. Zo bekeken, kun u uw geld beter op het dak dan op de bank zetten.

Overweegt u om zonnepanelen te kopen? Op de Zonnekaart kunt u globaal zien of uw dak hiervoor geschikt is. Wilt u weten wat zonnepanelen u kosten én opleveren? Ga dan naar de zonnepanelencalculator. Advies nodig bij uw keuze? Via regionaalenergieloket kunt u meer informatie en advies inwinnen. Op de onafhankelijke consumentensite milieucentraal vindt u ook veel informatie over de aanschaf van zonnepanelen, bijvoorbeeld over BTW terugvragen. Wilt u tips om uw zonnepanelen zo mooi mogelijk neer te leggen? Lees de Brochure van MooiZon. Soms heeft u een vergunning nodig: lees daarvoor de Rijksbrochure of kijk op het Omgevingsloket Nieuwegein.  

Zonnepanelen zijn vaak voordelig aan te schaffen via landelijke of regionale inkoopacties, zoals via Natuur&Milieu en via de Vereniging Eigen Huis. Zo kunt u snel nagaan of uw dak geschikt is, hoeveel panelen u kunt of wilt plaatsen en welke richtprijzen gelden. Verder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen en kunt u offertes aanvragen.

Vanuit het netwerk Samen Duurzaam Nieuwegein is begin 2017 het initiatief ontstaan tot het opzetten van een vereniging waarin bewoners elkaar helpen om de juiste stappen te zetten bij het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie. Energie-N bestaat nu uit een groep van vijf enthousiaste energieambassadeurs, die graag buurtinitiatieven in Nieuwegein willen ondersteunen. Bijvoorbeeld een collectieve inkoopactie in uw wijk voor zonnepanelen op eigen dak, eventueel in combinatie met isolatie maatregelen. Of het opzetten van een gezamenlijke, grote zonnestroominstallatie in uw buurt (70 panelen of meer), bijvoorbeeld als u zelf geen zonnepanelen op uw eigen dak kunt leggen. Doe mee en meld je aan!

Door de financiële voordelen is de ontwikkeling van zonnepanelen afgelopen jaren snel gegaan. De hoeveelheid geïnstalleerd zonvermogen in Nieuwegein is gestegen van 0.51 MegaWattpiek in 2012 naar 2.12 MWp begin 2015. Naar verwachting zet de groei komende jaren fors door. In 2017 zijn enkele grote zonprojecten (zonnevelden en bedrijfsdaken)  in aanbouw en in voorbereiding.

  • we geven geen subsidie.
  • we plaatsen zonnepanelen (voorbeeldfunctie) op gemeentepanden: kinderboerderij en MEC (2012, 48 panelen), rioolgemaal (2015, 7 panelen), gemeentewerf (2015, 103 panelen), sporthal Galecop + sportzaal De Waterlelie + recyclingstation (2017, 345 panelen, zie nieuwsbericht). Plaatsing op meer gemeentepanden wordt onderzocht.