Groene gevels, tuinen en daken

Veel groen in Nieuwegein is niet alleen mooi, het maakt onze stad ook beter bestand tegen klimaatverandering. Het houdt de stad koeler in de zomer en bij heftige regenbuien kan het regenwater beter wegstromen. Zo voorkomen we wateroverlast.

Daarom vervangt de gemeente zoveel mogelijk beton en steen voor groen. En we leggen plekken aan waar water naartoe kan om bewaard te worden voor droge tijden. U kunt meehelpen door uw huis en tuin te vergroenen.

Een watervriendelijke tuin

Een watervriendelijke tuin is voor minstens 60% beplant. Het regenwater kan in de groene zachte bodem wegstromen. Bovendien houden planten de tuin koel op hete dagen. Een aantal tips om uw tuin klimaatbestendig te maken:

Plaats een regenton.

U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Opvangen regenwater

Werk aan een gezonde bodem.
Kies klimaatbestendige planten.
Begin een moestuin.
Maak een geveltuintje.

De gemeente helpt u graag bij de aanleg. Lees meer over geveltuintje aanleggen

Vergroen uw dak.

U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Groene daken

Gebruik geen tegels, maar grind of houtsnippers.
Maak hoogteverschillen in uw tuin.
Vergroen uw balkon.

Deze 9 tips komen uit het Handboek voor de watervriendelijke tuin. Hier vindt u ook een praktisch stappenplan bij elke tip.

Op de website Klimaatklaar vindt u nog meer inspiratie en maatregelen die u kunt nemen.

Geveltuintje aanleggen

Een geveltuin is een smal tuintje langs een muur of schutting, waar een paar stoeptegels voor worden verwijderd. Een klimplant, stokroos of zonnebloem maakt de straat al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. Het tuintje ligt op gemeentegrond, maar wordt onderhouden door inwoners.

Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden

Een groen dak

Een groen dak helpt wateroverlast voorkomen, doordat het na een heftige regenbui water opslaat en langzaam afvoert. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene daken.

Lees meer op de pagina Subsidie Groene daken

Een groene gevel

Een groene gevel zorgt voor verkoeling als het lang warm weer is, zuivert de lucht en trekt vogels en insecten aan. Het ziet er ook gewoon mooi uit. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene gevels.

Lees meer op de pagina Subsidie Groene gevel

Zelf groen onderhouden

U kunt ook helpen om Nieuwegein groener en mooier te maken, door vrijwillig groen te onderhouden. U en anderen kunnen samen misschien meer aandacht aan het groen geven dan wat de gemeente van haar onderhoudsbudget kan doen.

Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden

Berm met gras en bloemen

Denk mee over een groener Nieuwegein

Voor een groen Nieuwegein vol gezonde natuur maakt de gemeente een plan: het Omgevingsprogramma 'Natuur in de stad'. Daarin staat staat hoe wij willen werken aan een gezonde stad. We stellen het plan op samen met inwoners.

Denk mee