Een klimaatbestendige tuin

De gemeente werkt aan het klimaatbestendig maken van de stad. Helpt u mee? Bijvoorbeeld door uw huis en tuin te vergroenen. Veel groene tuinen houden onze stad koeler in de zomer. En bij heftige regenbuien kan het regenwater beter wegstromen. Zo voorkomen we wateroverlast.

Wilt u uw tuin ook klimaatbestendig maken? We helpen u graag met kortingsacties, tips en subsidies.

Regenton met korting

De gemeente heeft een regenton-actie samen met de tuincentra GroenRijk Baars en Praxis Nieuwegein. In de maanden april, mei en juni kunt u met korting een regenton kopen. Ziet u op tegen het installeren van een regenton? Samen Duurzaam Nieuwegein heeft een eigen regenton-actie waarbij de regenton bij u thuis wordt geïnstalleerd. 

Gratis tuincoach

Heeft u nog geen ervaring met tuinieren en weet u niet waar te beginnen? Vraag dan een tuincoach om (gratis) langs te komen. Met hulp van de tuincoaches hopen we op meer fleurige tuinen in Nieuwegein, die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering en waar vogels, vlinders en egels graag op bezoek komen.

Een van de tuincoaches van Samen Duurzaam Nieuwegein komt gratis bij u langs. Dat mag natuurlijk ook als u al wel ervaren bent. 

Maak uw afspraak

Groene Buurtbon

Misschien wilt u liever samen met de buurt een stuk van de openbare ruimte vergroenen? Dan kunt u een Groene Buurtbon aanvragen ter waarde van € 500 of € 1.000 euro. Vergeet niet uw initiatief eerst af te stemmen met de wijkcoördinator van uw buurt.

Direct aanvragen

NK Tegelwippen

Gemeente Nieuwegein doet mee aan het NK Tegelwippen. Heeft u tegels vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van onze gemeente opgeteld.

Meedoen

Een watervriendelijke tuin

Een watervriendelijke tuin is voor minstens 60% beplant. Het regenwater kan in de groene zachte bodem wegstromen. Bovendien houden planten de tuin koel op hete dagen. Een aantal tips om uw tuin klimaatbestendig te maken:

Vang regenwater op.

Bijvoorbeeld met een regenton. U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Opvangen regenwater.

Werk aan een gezonde bodem.
Kies klimaatbestendige planten.

Kijk in de Boom- en plantwijzer voor de beste (inheemse) planten, bomen en bloemen voor uw tuin. 

Begin een moestuin.
Maak een geveltuintje.

De gemeente helpt u graag bij de aanleg. Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden.

Vergroen uw dak.

U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Groene daken.

Gebruik geen tegels, maar groen of houtsnippers.

U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Vergroenen tuin.

Maak hoogteverschillen in uw tuin.
Vergroen uw balkon.

Deze 9 tips komen uit het Handboek voor de watervriendelijke tuin. Hier vindt u ook een praktisch stappenplan bij elke tip.

Op de website Klimaatklaar vindt u nog meer inspiratie en maatregelen die u kunt nemen. Of ga langs bij het Groene Klimaatplein bij tuincentrum Groenrijk Baars in Nieuwegein.

Geveltuintje aanleggen

Een geveltuin is een smal tuintje langs een muur of schutting, waar een paar stoeptegels voor worden verwijderd. Een klimplant, stokroos of zonnebloem maakt de straat al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. Het tuintje ligt op gemeentegrond, maar wordt onderhouden door inwoners.

Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden

Een groen dak

Een groen dak helpt wateroverlast voorkomen, doordat het na een heftige regenbui water opslaat en langzaam afvoert. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene daken.

Lees meer op de pagina Subsidie Groene daken

Een groene gevel

Een groene gevel zorgt voor verkoeling als het lang warm weer is, zuivert de lucht en trekt vogels en insecten aan. Het ziet er ook gewoon mooi uit. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene gevels.

Lees meer op de pagina Subsidie Groene gevel

Zelf groen onderhouden

U kunt ook helpen om Nieuwegein groener en mooier te maken, door vrijwillig groen te onderhouden. U en anderen kunnen samen misschien meer aandacht aan het groen geven dan wat de gemeente van haar onderhoudsbudget kan doen.

Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden

Van Grijs naar Groen

De gemeente vergroent elk jaar 2000 m2 ‘overbodige’ verhardingen in de openbare ruimte. Zo werken we aan een groene stad, verbeteren we de biodiversiteit en zijn we beter voorbereid op klimaatverandering.

Lees meer