Een klimaatbestendige tuin
De gemeente werkt aan het klimaatbestendig maken van de stad. Helpt u mee? Bijvoorbeeld door uw huis en tuin te vergroenen. Veel groene tuinen houden onze stad koeler in de zomer. En bij heftige regenbuien kan het regenwater beter wegstromen. Zo voorkomen we wateroverlast.
Wilt u uw tuin ook klimaatbestendig maken? We helpen u graag met kortingsacties, tips en subsidies.
Gratis tuincoach
Heeft u nog geen ervaring met tuinieren en weet u niet waar te beginnen? Vraag dan een tuincoach om (gratis) langs te komen. Met hulp van de tuincoaches hopen we op meer fleurige tuinen in Nieuwegein, die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering en waar vogels, vlinders en egels graag op bezoek komen.
Een van de tuincoaches van Samen Duurzaam Nieuwegein komt gratis bij u langs. Dat mag natuurlijk ook als u al wel ervaren bent.
Groene Buurtbon
Misschien wilt u liever samen met de buurt een stuk van de openbare ruimte vergroenen? Dan kunt u een Groene Buurtbon aanvragen ter waarde van € 500 of € 1.000 euro. Vergeet niet uw initiatief eerst af te stemmen met de wijkcoördinator van uw buurt.
Een watervriendelijke tuin
Een watervriendelijke tuin is voor minstens 60% beplant. Het regenwater kan in de groene zachte bodem wegstromen. Bovendien houden planten de tuin koel op hete dagen. Een aantal tips om uw tuin klimaatbestendig te maken:
- Vang regenwater op.
-
Bijvoorbeeld met een regenton. U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Opvangen regenwater.
- Werk aan een gezonde bodem.
- Kies klimaatbestendige planten.
-
Kijk in de Boom- en plantwijzer voor de beste (inheemse) planten, bomen en bloemen voor uw tuin.
- Begin een moestuin.
- Maak een geveltuintje.
-
De gemeente helpt u graag bij de aanleg. Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden.
- Vergroen uw dak.
-
U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Groene daken.
- Gebruik geen tegels, maar groen of houtsnippers.
-
U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente. Lees meer op de pagina Subsidie Vergroenen tuin.
- Maak hoogteverschillen in uw tuin.
- Vergroen uw balkon.
Deze 9 tips komen uit het Handboek voor de watervriendelijke tuin(Verwijst naar een externe website). Hier vindt u ook een praktisch stappenplan bij elke tip.
Voor inspiratie en tips kunt u ook langsgaan bij het Groen Klimaatplein bij tuincentrum Groenrijk Baars in Nieuwegein.
Geveltuintje aanleggen
Een geveltuin is een smal tuintje langs een muur of schutting, waar een paar stoeptegels voor worden verwijderd. Een klimplant, stokroos of zonnebloem maakt de straat al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. Het tuintje ligt op gemeentegrond, maar wordt onderhouden door inwoners.
Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden
Een groen dak
Een groen dak helpt wateroverlast voorkomen, doordat het na een heftige regenbui water opslaat en langzaam afvoert. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene daken.
Lees meer op de pagina Subsidie Groene daken
Een groene gevel
Een groene gevel zorgt voor verkoeling als het lang warm weer is, zuivert de lucht en trekt vogels en insecten aan. Het ziet er ook gewoon mooi uit. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene gevels.
Lees meer op de pagina Subsidie Groene gevel
Zelf groen onderhouden
U kunt ook helpen om Nieuwegein groener en mooier te maken, door vrijwillig groen te onderhouden. U en anderen kunnen samen misschien meer aandacht aan het groen geven dan wat de gemeente van haar onderhoudsbudget kan doen.
Lees meer op de pagina Zelf groen onderhouden
Meer informatie
Wilt u reageren? Dat kan door een e-mail te sturen naar klimaatadaptatie@nieuwegein.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
De gemeente werkt aan een klimaatbestendige stad. Lees hoe we dit doen op de pagina Klimaatverandering.