Zelfstandig blijven wonen

In de gemeente Nieuwegein zijn verschillende mogelijkheden waardoor u langer en prettiger zelfstandig kunt blijven wonen. Bijvoorbeeld als u kleiner of gelijkvloers wilt wonen of als u hulpmiddelen nodig heeft. Bekijk hieronder wat de gemeente voor u kan betekenen.

Thuis wonen met ondersteuning

U wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Vaak kan zorg, een hulpmiddel of een aanpassing in huis u helpen. Het sociaal wijkteam via Geynwijs kan u helpen. Bijvoorbeeld met:

  • Hulp bij het huishouden
  • Persoonlijke verzorging
  • Maaltijdservice
  • Intensieve thuiszorg of verpleging
  • Alarmering en andere technologie

Woont u in een (sociale) huurwoning? Dan kunt u ook contact opnemen met uw verhuurder. Soms kan een verhuurder helpen met hulpmiddelen of woningaanpassingen.

Zoekt u een zorgaanbieder in Nieuwegein? Kijk dan op de Sociale Kaart.

Uw eigen woning aanpassen

De Blijverslening is er voor ouderen die hun eigen woning willen aanpassen. Bijvoorbeeld voor huiseigenaren die graag langer zelfstandig willen wonen en daar extra geld voor nodig hebben. En voor huiseigenaren die een acute zorgvraag hebben. 

De Verzilverlening is ook bedoeld voor ouderen die hun huis levensloopbestendig willen maken. U kunt deze lening ook gebruiken om uw huis te verduurzamen. Of voor een combinatie van beide. 

Er zijn meer leningen en subsidies voor het verduurzamen van uw huis. Lees meer op de pagina Duurzaam wonen.

Seniorenwoning

Seniorenwoningen zijn gelijkvloerse woningen. Sommige woningen hebben extra aanpassingen, zoals beugels aan de muur. Mensen vanaf 65 jaar hebben voorrang bij deze woningen. U heeft voor een seniorenwoning geen zorgindicatie nodig.

Het actuele aanbod vindt u op WoningNet

Verzorgd Wonen

‘Verzorgd Wonen’ is wonen in een aangepast, toegankelijk appartement op loopafstand van winkels, openbaar vervoer en een gezondheidscentrum. De meeste appartementengebouwen hebben ook een gezamenlijke ruimte voor activiteiten en ontmoeting. Is dat er niet, dan is er een buurtplein op loopafstand.

U heeft voor Verzorgd Wonen wel een zorgindicatie of een positief advies van Geynwijs nodig. Er zijn sociale huurwoningen en particuliere huurwoningen beschikbaar.

Lees meer over Verzorgd Wonen >

Kleinere huurwoning

Woont u in een sociale huurwoning? En bent u op zoek naar een kleinere huurwoning? Dan kunt u misschien met voorrang een andere woning krijgen via WoningNet. Deze voorrangsregeling heet Van Groot naar Beter. De Verhuisconsulent kan u hierbij helpen.

Verhuisconsulent

030 – 880 34 55 (ma, di, do en vr)

info@verhuisconsulent.com

Naar de website

Balie: 1e verdieping Stadshuis (elke maandag tussen 13.00 - 16.00 uur)

Andere woonopties

U kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een woning in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op de pagina Sociale huurwoningen.